2012. november 07.

Tájékoztatás településünket érintő törvényi változásokról!

Tisztelt Peresztegiek!

Több, településünket érintő törvényi változásról, azok hatásairól, s testületünk ezekkel kapcsolatos döntéseiről ezúton is szeretném Önöket tájékoztatni.

A kormány járások kialakításáról döntött. Pereszteg a Soproni járáshoz tartozik, melyet 39 település alkot, Sopron székhellyel. A járási hivatalon belül fog működni pl.: a gyámügy, építésügy, földhivatal, munka- és egészségügy, s a hivatal a kormányablakon keresztül ügyfélszolgálatot működtet.

A 2013. január 1-jén életbe lépő törvény szerint 2000 fő alatti településen nem működhet önálló hivatal. Az érintett településeknek közös hivatalt kell létrehoznia. Képviselőtestületünk Nagycenk és Fertőboz településekkel fogja kialakítani közös hivatalát, melynek székhelye Nagycenk lesz. A hivatal működésével kapcsolatos megállapodás megkötése folyamatban van.

Pereszteg továbbra is önálló település marad, saját vagyona, képviselőtestülete lesz. Fejlesztéseiről, terveiről saját forrásai felhasználásáról maga dönt. Közös csak a hivatal működése lesz. A helyi ügyek intézése továbbra is helyben történik.

Az általános iskolai oktatás jövő évtől nem önkormányzati alapfeladat lesz. Az állam válik az iskola fenntartójává. Az állam finanszírozza a pedagógusbéreket, a pedagógiai munkával kapcsolatos költségeket, s a 3000 fő alatti településeken a működési költségeket is. (Víz, fűtés, villany…)

Képviselőtestületünknek nyilatkoznia kellett arról, hogy saját bevételei terhére átvállalja-e a működés költségeit.  Az ülésen nem kapott többséget a költségek átvállalása, így azt településünkön is az állam finanszírozza.

Településünket érintő valamennyi kérdésről tájékozódhat a hivatalban, és a november 21-én, (szerdán) 18 órakor tartandó közmeghallgatáson is.

 

Tisztelettel:

 

Sellei Tamás
polgármester


Vissza

Pereszteg templom

Önkormányzati ügyfélfogadás

Hétfő: 13:00 - 15:30 óráig
Kedd: 07:30 - 12:00 óráig
Szerda: 07:30 - 12:00 és 13:00 - 15:30 óráig
Csütörtök: nincs ügyfélfogadás
Péntek: 07:30 - 12:00 óráig

Tel.: 99/532-040,
99/532-041

Készült: 2010-ben - Készítők - Elérhetőség: web@pereszteg.hu